>Din seria cartilor pe care le recomand: Tibetul secret

Leave a comment

14/02/2011 by Ironman Coach

>

@font-face {
font-family: “Arial”;
}@font-face {
font-family: “Calibri”;
}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 10pt; line-height: 115%; font-size: 11pt; font-family: “Times New Roman”; font-weight: bold; }div.Section1 { page: Section1; }

Acest text mi-a atras atentia in mod deosebit din cauza ca a fost scris in urma cu 61 de ani. Din el se pot trage multe concluzii raportate la ceea ce se intampla astazi in societatea care ne inconjoara si la plangerile si frustrarile si nemultumirile noastre ce par sa se umfle pe zi ce trece, dandu-ne – cel putin unora dintre noi, care ne pierdem timpul cu analize inutile asupra sensului si directiei vietii – senzatia ca va veni si explozia finala. Savurati pur si simplu lectura si mai vorbim dupa aceea. Nu incepeti analiza pe parcursul primei lecturi, pentru ca va veti pierde in superficialitatea cu care ne-am obisnuit si pe care societatea o cultiva cu o insistenta distrugatoare.
“Florenta, 23 martie 1950
Draga Fosco,
Am terminat de citit chiar acum cartea ta despre Tibet. Cunosc multi calatori care au descries Acoperisul Lumii si caile sale de acces presarate cu obstacole, munti si deserturi; dar nici autorii mei preferati, abatele francez Huc, acum un secol, nici calugarul japonez Ekai Kawaguchi, in timpuri mai recente, nu au reusit asa cum ai reusit tu, sa ma faca sa uit ca, in realitate, nu m-am miscat din casa. Trebuie sa-i amintesc pe Dougthy cu Arabia Pustie, pe Freya Stark cu Valea Asasinilor, pe Mildred Cable cu Desertul Gobi, pentru a-i regasi pe cei care m-au purtat cu ei, cum ai facut tu, in timpul lecturii. M-am udat pana la oase, am indurate inghetul, mirosuri ciudate aproape ca m-au sufocat, m-a cuprins greata din cauza mancarurilor exotice, am cunoscut oboseli cumplite, m-am bucurat de aerul diminetii plin de ozon si, in fine, caldura unei zile de vara mi-a inseninat suflet. In mod special am fost cu tine acolo sus cand stateai de vorba cu tibetanii, fie ei laici sau preoti, mistici, invatati, teologi, cantareti, negustori, cersetori, mesteri si artisti, sau doar frati ai proletariatului si ascetic, tarani si ciobani. Si asa cum ai simtit sit u, după ce m-am obisnuit cu vesmintele lor somptuoase, cu murdaria, cu zdrentele si mirosurile lor urate, am intalnit oameni intru totul asemanatori noua.
Din punct de vedere cultural, acesta este motivul cel mai serios si profund al unei calatorii. E atat de greu sa depasesti convingerea innascuta – ce tinde sa devina o adevarata axioma – conform careia doar noi suntem finite umane rationale, si nici un alt strain, chiar occidental fiind, nu este pe deplin asa. Avem nevoie de un studio indelung si animat de o vie simpatie pentru a ne convinge ca exista oameni tot atat de buni, de inteligenti, de autentici, cum – fara indoiala – ne consideram noi.
Pentru asta nu trebuie atat sa calatorim cat sa hoinarim, asa cum ai facut tu in Tibet; astazi in schimb tindem tot mai mult sa ne lasam transportati, asemeni unor scrisori bine inchise in sacii postali, de trenuri rapide, sau mai rau, de avioane, vazand putin si auzind doar zgomotul si suieratul vehicolului care ne poarta de la o afacere la alta, de la o placer la alta, intr-o falsa monotonie creata parca cu scopul de a ne face sa uitam, sau chiar sa suprimam, nu numai problemele spiritual, ci orice fel de curiozitate.
Ne putem astepta ca arta de a calatori, in vechiul inteles al cuvantului, sa fie aproape cu totul pierduta: si asa ar fi daca nu ar exista tineri carora le place sa colinde din vale in vale precum “pelerinii fermecati”, dormind prin cabane sau sub cerul liber, cu toate simturile pregatite pentru a vedea, a privi, a se bucura, a asculta si a invata.
Ce bine scrii! Cum reusesti sa dai tot felul de informatii, sa transmit senzatii sis a evoci! Ai stiut sa provoci in mine o duioasa dorinta de dragoste pentru tanara printesa din Sikkim; ea a invatat multe lucruri din Occident, dar in gandul ei poarta mereu Lhasa, nu ca pe un templu al Graalului, ci ca pe o capital a modei si a placerii, un ciudat Paris Asiatic. Si intoarcerea ta in zbor din India in Italia, de la Calcutta la Roma, cate evocari in denumirile locurilor peste care ai trecut!
Odata distanta umplea de farmec numele tarilor si ale oraselor, evoca nostalgii – „dahin”, acolo jos! – pentru lucrurile indepartate, greu de ajuns si de obtinut, pentru care ti-ar fi trebuit curaj si vitejie, mijloace si noroc, dar si viclednie, pentru a trece de la fantezie la realitate. Si timpul daruit de Shiva – cel care pazeste si distruge lumile – e tot mai neluat in seama, fiind, acum, aproape abolit de mijloacele moderne.
Italo Balbo a coborat din avionul sau la Gadames si i-a intrebat pe seicii veniti in intampinarea lui, in cat timp ajung ei la Tripoli. „Douazeci si opt de zile”. „Dar eu am ajuns aici in trei ore!” „Atunci ce faci in restul de douazeci si opt de zile?” Ei traiau cand calatoreau. El zbura si gata.
In aceasta consta, poate, una din diferentele esentiale dintre timpurile de odinioara si cele de astazi. Pe atunci, omul traia in orice facea. Acum se traieste in intervalele dintre o actiune si alta. Viata nu mai este o conditie independenta si superioara fata de multiplele activitati in parte.
Asta insa nu-l priveste pe un calator ca tine. Da-mi voie sa iti multumesc din nou si sa te felicit pentru toate observatiile si sugestiile pe care mi le-ai daruit prin aceasta carte.
Bernard Berenson
Cartea „Tibetul secret”, de Fosco Maraini, a fost publicata pentru intaia oara in 1951, ca o relatare a calatoriilor intreprinse in Tibet in anii 1937 si 1948, in compania lui Giuseppe Tucci, si in parte a lui Regolo Moise si Piero Mele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

POSTS

clicks

  • 4,286 visits
February 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

I'm just starting out; leave me a comment or a like :)

Top Clicks

  • None

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 88 other followers
The Big Day29/11/2012
The big day is here.
%d bloggers like this: