Traficul bucurestean simțit de pe 2 roți

Leave a comment

10/06/2010 by Ironman Coach

click here – ce urmeaza vine sa confirme ce scriam saptamana trecuta

IAD sau PARADIS?
PROSTIE sau IGNORANŢĂ?
REA-VOINŢĂ sau PROSTIE?
sau ….. TOATE LA UN LOC?
10.06.2010, 08:15 h – Str. Virtuţii, 
dinspre Lujerului spre Crângaşi

Am prins oarecum o fereastră de trafic mai lejer decât de obicei. Pedalam frumos pe dreapta, nu deranjam pe nimeni (ha, adică aşa consideram eu, se pare că pentru unii şoferi, orice chestie pe două roţi este un intrus pe carosabil). La un moment dat aud un claxon. Nu foarte violent, dar claxon. De ce mă claxona nu aveam habar. Pentru un începător în trafic, un claxon d-ăsta aiurea poate însemna dezechilibrare, căzătură şi cine ştie ce altceva. M-am uitat lung după maşina respectivă cu număr de B 37 HVA şi atât, mi-am văzut de drum. Culmea a fost că m-a depăşit, după care s-a băgat anormal pe dreapta benzii, dacă ar fi oprit nu aş fi avut spaţiu să trec pe lângă ea. Ajung la semafor la Crângaşi şi nu pot să trec de prima maşină oprită la roşu. Mă uit la număr şi văd B 37 HVA (la mărcile maşinilor nu mă uit de obicei, mi se par neinteresante). Aveam spaţiu lăsat de maşina din spatele acesteia aşa că am trecut şi am remarcat că claxonatoarea avea geamul lăsat în jos. La volan era o persoană de gen feminin, tunsă scurt, undeva pe la 40 de ani. Am oprit şi i-am vorbit pe un ton de conversaţie: „Să ştiţi că dacă mă claxonaţi, nu faceţi decât să mă speriaţi şi să cauzaţi un accident ….” „Nu eu v-am claxonat!” „Ba da, pentru că m-am uitat la număr…..” „Nu aveţi voie cu bicicleta pe carosabil!” „Oh, ba da, dacă citiţi codul rutier, veţi avea surpriza să descoperiţi că nu sunteţi singură pe carosabil şi că da, bicicliştii chiar au voie să pedaleze …. „Nu aveţi voie cu bicicleta pe stradă!” „Oh, ba da, vă rog doar să lecturaţi legislaţia. Plus de asta, aveţi destul spaţiu pe stânga benzii de circulaţie şi nu vi se întâmplă nimic dacă acordaţi liber pe dreapta, să avem loc şi noi, nu?”

Am plecat, cu ultimul îndemn să se informeze asupra drepturilor bicicliştilor în trafic. Data viitoare o să fiu pregătită să le spun şi pagina din Codul Rutier, cu ediţia publicării şi articolul.

Alarmant în această poveste amiabilă este faptul că poţi da peste un idiot răuvoitor care să intre ulterior în tine sau să te claxoneze violent, să facă ceva prin care tu să provoci o disturbare a traficului, acest lucru devenind posibil foarte uşor dacă îţi pierzi controlul asupra bicicletei pentru două secunde. La fel de alarmantă mi se pare atitudinea şoferiţei, care te claxonează fără motiv, te depăşeşte şi apoi se bagă pe dreapta în faţa ta, răpindu-ţi şi cei 50 de cm pe care îi ai tu pe dreapta carosabilului. Şi, finally, alarmant este faptul că unii şoferi chiar sunt convinşi că doar maşinile au dreptul să atingă carosabilul în deplasare!!


Aceeaşi reacţie am avut uimirea să o aud şi din partea unui grup de pietoni, în toamna trecută, care mi-au strigat că nu am ce să caut cu “bicicleta pe stradă” !!
 

marți, 20 iulie 2010 
pe Virtutii, 09:10 a.m., biciclist de ştrand de Crângaşi, cu boxe legate pe ghidonul bicicletei şi muzica dată la maxim, se distra manelizând traficul. El şi lumea lui, restul poa’ să crape!
tot azi, în drum spre job, pe Turda, o dacie plină stătea în linie la o coadă imensă și era singura care bloca potecuța mea de asfalt pe carosabil, că pe trotuar oricum nu aveam loc de mașini. ”mai la stânga un pic, că aveți loc!” Se deschide portiera dreaptă spate și o țață veritabilă, de bigudiuri, îmi indică cu deștu: ”ia du-te tu de mergi p-acolo, nu p-aci, că n-ai voie!!”
Ieșirea din Cișmigiu, azi, 18:30, am dat un claxon discret ca să avertizez lumea că vreau să trec. Un tip către pretena lui: ”ia să nu mai meargă p-aci, că n-au voie în parcuri! Mă zăpăcește ăștia cu bicicletele lor!!” I-am trasat un zâmbet de salut 🙂 …. e proști ….. da muuuulți, frateeee!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

POSTS

clicks

  • 4,286 visits
June 2010
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

I'm just starting out; leave me a comment or a like :)

Top Clicks

  • None

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 88 other subscribers
The Big Day29/11/2012
The big day is here.
%d bloggers like this: